Nieuws

Alarmen voor de FreeStyle Libre

Leven met T1D

Door Lieke van de Geijn

De reden dat de FreeStyle Libre geen CGM kan worden, is dat hij niet continu je glucosewaarden doorzendt naar een ontvanger, maar je hem zelf moet uitlezen op het moment dat je je waarde wil weten. Hij geeft dus geen alarm op het moment dat je bloedsuiker te hoog of te laag is (of wordt). Dit betekent dat je meer zelf moet controleren, maar ook dat de FreeStyle Libre een stuk beter zelf te betalen is dan een volwaardige CGM.

Toch zijn er manieren om de FreeStyle Libre zover te krijgen dat je wel alarmen krijgt. Er zijn namelijk verschillende apparaatjes op de markt die je over de sensor heen kunt plakken, die als een soort ‘transmitter’ fungeren. We zetten een aantal opties om van je Freestyle Libre een continue glucosesensor te maken op een rij.

LET OP! Met het gebruik van dit soort apparaten neem je een risico. Ze zijn namelijk niet getest en gekeurd zoals volwaardige continue glucosesensoren zoals bijvoorbeeld de Guardian, Eversense en Dexcom. Het kan zijn dat het systeem daarom minder nauwkeurig of kloppend is. Door het weergeven van verkeerde bloedsuikers, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Het gebruik is volledig op eigen risico.

De MiaoMiao Smart Libre Reader
Dit kleine apparaatje kun je bestellen uit China. Het is een oplaadbaar, waterdicht apparaat dat gedeeltelijk over de sensor heen valt. Het leest de sensor via NFC en stuurt deze naar een telefoon of smartwatch via Bluetooth. Het apparaatje, een set plakkers en een oplaadkabeltje kost €175,57. Daar komen nog verzendkosten bovenop.
De MiaoMiao Smart Libre Reader is hier te bestellen.

Ambrosia Systems Nightrider Blucon
De Blucon is een zelfde soort apparaatje als de MiaoMiao. Hij zit alleen helemaal over de sensor heen, en er is een waterdichte en een niet waterdichte variant. De Blucon heeft geen oplaadbare batterij, maar een batterij die je moet vervangen. De waterdichte Blucon kost ongeveer €130 en de niet waterdichte ongeveer €100. Ook hier komen verzendkosten bovenop.
Klik hier voor meer informatie over de Blucon.

De Sony Smart Watch 3
Dit is een smartwatch met NFC-chip die door een heel aantal technisch begaafde mensen in de diabetes online community gehackt is om als transmitter te werken. De bandjes worden eraf gehaald en het scherm plak je met een stuk tape over de sensor of je houdt hem met een speciale armband op zijn plek.

De watch scant de sensor elke 5 minuten en stuurt de waardes door naar een telefoon of tweede smartwatch via Bluetooth. De smartwatch is niet duur, maar omdat het een oud model is ook niet makkelijk te vinden en te installeren.
Klik hier voor meer informatie over de Sony Smart Watch 3.

Binnenkort: eigen oplossing Abbott
Abbott, de producent van de Freestyle Libre, heeft ondertussen ook een mogelijkheid om alarmen te krijgen via de flash glucosesensor. Bij een alarm moet je dan wel altijd nog zelf scannen om te kijken welke waarde het alarm veroorzaakt.
Meer informatie over de FreeStyle Libre 2.