Nieuws

Word je van insuline dik?

Leven met T1D

Weegschaal

Hierover kunnen we kort zijn: nee, van insuline word je niet dik. Insuline heeft twee belangrijke taken in het lichaam. Allereerst het omzetten van koolhydraten in de energie die je lichaam nodig heeft. Als dat gedaan is, slaat de insuline de ongebruikte koolhydraten op als vet. Op deze manier wordt gezorgd voor reserves.

Wat wel een gevolg van type 1 diabetes kan zijn, is het volgende. Op het moment dat je te veel insuline gebruikt bij type 1 diabetes, kan dit tot een hypo leiden. Bij een hypo is het noodzakelijk om koolhydraten te eten. Eet je meer? Dan word je dikker. Maar dat heeft in de kern niets te maken met de werking van insuline.

Afvallen

Wel proberen sommige mensen met type 1 diabetes te spelen met het toedienen van insuline met als doel gewichtsverlies: een slechte oplossing. Door te weinig insuline toe te dienen, heeft het lichaam niet genoeg insuline om een te veel aan koolhydraten op te slaan als vet. Op die manier val je af.

Dit is echter zeer onverstandig. Een tekort aan insuline leidt tot te hoge bloedsuikers: dit is op de langere termijn schadelijk voor het lichaam. Beter is om goed op je voeding te letten, zorgvuldig koolhydraten te tellen en voldoende te bewegen: dat kan iemand met type 1, net als ieder ander mens, op een juiste manier afvallen.