Nieuws

Wereld zonder Type 1 Diabetes stap dichterbij

Lopend onderzoek

Bussum, 12 september 2014 – JDRF (Juvenile Diabetes Research Foundation) heeft gisteravond bijna 2 miljoen dollar gedoneerd aan onderzoek naar Type 1 Diabetes (T1D). Dr. Henk-Jan Aanstoot van het Nederlandse diabetescentrum Diabeter ontving 1 miljoen dollar voor onderzoek naar biomarkers in T1D, in samenwerking met prof. dr. Wolffenbuttel (UMCG). Prof. dr. Bart Roep van het Leids Universitair Medisch Centrum ontving een cheque ter waarde van 500.000 dollar voor zijn onderzoek naar een vaccin voor T1D. Dr. Françoise Carlotti ontving een cheque ter waarde van 400.000 dollar voor haar onderzoek naar de regeneratie van bètacellen. Drie veelbelovende onderzoeken die de oplossing voor T1D weer een stapje dichterbij brengen.

Dr. Aanstoot voert zijn onderzoek uit in samenwerking met prof. dr. Wolffenbuttel van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij zoeken naar nieuwe biomarkers: kenmerken van mensen met T1D die de verscheidenheid van de ziekte weergeven. Sommige behandelmethoden werken namelijk bij de ene persoon wel en bij de andere niet. Door inzicht te krijgen in de biomarkers, kan worden onderzocht waarom dit zo is en kunnen therapieën beter op de patiënt worden afgestemd.

Prof. dr. Roep ontvangt al tientallen jaren financiering van JDRF voor zijn onderzoek. Hij probeert te achterhalen waarom de auto-immuunreactie die T1D veroorzaakt optreedt. Als de oorzaak van T1D bekend is, kan op basis daarvan mogelijk een vaccin worden ontwikkeld om T1D te voorkomen.

Dr. Carlotti heeft in eerder onderzoek aangetoond dat bepaalde cellen in de alvleesklier van functie kunnen veranderen. In de studie die door JDRF wordt gefinancierd, onderzoekt ze of deze cellen veranderd kunnen worden in insulineproducerende cellen. Dit zou een stap zijn op weg naar genezing van T1D.

De cheques zijn gisteren uitgereikt tijdens een informatieavond over T1D, georganiseerd door Stichting JDRF Nederland. Met de donatie geeft JDRF een boost aan veelbelovend onderzoek waarmee de oplossing voor T1D weer een stapje dichterbij komt. De cheques werden overhandigd door JDRF ambassadrice Mirjam de Blécourt

Philip van Lookeren Campagne, directeur van JDRF Nederland: ‘we zijn heel blij deze bedragen te mogen overhandigen aan deze onderzoekers. Hun onderzoek draagt bij aan een wereld zonder T1D, een doel dat JDRF wereldwijd al zo’n veertig jaar nastreeft.’

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting JDRF Nederland.