Nieuws

Closed loop: Welke opties zijn er?

Door Thomas

In mijn vorige artikel vertelde ik al wat over ‘closed loop’-systemen. Deze week gaat mijn avontuur verder.

Complex!

[caption id="attachment_16835" align="alignright" width="300"]open-aps-in-een-tictac-doosje Een OpenAPS rig in een TicTac doosje[/caption]

Ik kwam er al vrij snel achter dat het iets complexer is om sensoren, algoritmes en pompen aan elkaar te koppelen. Mijn eerste stap was weer om te gaan speuren op het internet, gevolgd door een inventarisatie van wat ik had, en wat ik nog nodig had. Op dat moment gebruikte ik de OmniPod insulinepomp, een Android telefoon en een Dexcom sensor. Mijn smartphone en sensor waren een goed begin, maar aan mijn pomp had ik eigenlijk niks. Gelukkig kon ik vrij snel aan een geschikte Medtronic insulinepomp komen, en koos ervoor om die te gaan gebruiken.

Ik wilde beginnen met ‘loopen’ omdat ik veel last had van nachtelijke hypo’s en merkte dat ik het moeilijk vond om in drukke periodes echt bovenop mijn diabetes-management te zitten. Met de middelen die tegenwoordig beschikbaar zijn, denk ik dat het mogelijk móet zijn om minder handelingen zelf te hoeven uitvoeren. Daarbij wil ik zelf de keuze kunnen maken welke pomp en sensor ik gebruik. Ik ben fan van Dexcom en draag het liefste een patch-pomp (dat wil zeggen een pomp zonder infuusslangetje). Helaas viel die patch-pomp al meteen af, je kunt niet alles hebben.

Er zijn drie verschillende (software)systemen waarmee je een closed loop kunt bouwen. Ik koos er in eerste instantie voor
om OpenAPS te gaan gebruiken als ‘loop’-systeem.

Wat heb je nodig voor de drie verschillende systemen?

OpenAPS

1. Een ‘rig’
Een rig is een mini-computer. In dit geval ging het om een Raspberri Pi computer met een zogenoemde ‘Explorer Hat’-addon. Een alternatief zou een Edison-board met een Explorer addon zijn, maar die zijn erg moeilijk te krijgen.

2. Een geschikte insulinepomp met de juiste softwareversie van Medtronic
De enige insulinepompen die werken met OpenAPS zijn een Minimed 512/712, een 515/715 met versie 2.4a of lager of een 522/722 met versie 2.6a of lager.

3. Een sensor
OpenAps werkt met verschillende Dexcom- sensoren, Medtronic sensoren en zelfs met de FreeStyle Libre met bluetooth addon.

4. Een smartphone om te zorgen dat je met je ‘rig’ kan communiceren

Meer over OpenAPS

AndroidAPS

1. Een geschikte pomp
Er zijn 3 pompen die geschikt zijn voor AndroidAPS:
-De Dana R en RS
Dit zijn pompen van het Koreaanse merk SOOIL. Ze zijn in Nederland niet makkelijk te verkrijgen, maar het is wel mogelijk. Deze pompen zijn erg makkelijk te koppelen aan een ‘loop’-systeem, en ermee ‘closed loop’-en verbreekt de garantie niet.

-De Accu-Chek Combo
Deze pomp van het merk Roche is relatief makkelijk te koppelen aan Android APS, maar door een ‘closed loop’ systeem te gebruiken vervalt de garantie.

2. Een sensor
AndroidAPS werkt met alle gangbare CGMs, inclusief de FreeStyle Libre met bluetooth addon.

3. Een Android Smartphone
Je hebt een Android telefoon nodig om je CGM data te ontvangen, en om de AndroidAPS app te draaien. De Android versie op dit toestel moet 5.0 of hoger zijn.

Meer over AndroidAPS

Loop

1. Een geschikte Medtronic pomp
De 515/715 en 522/722 pompen werken allemaal met Loop. De 523/723 en 554/754 werken afhankelijk van de software versie.

2. Een geschikte sensor
Loop werkt met Dexcom en Medtronic Enlite sensoren.

3. RileyLink
Een RileyLink is ook een soort minicomputer die de communicatie tussen je telefoon en pomp mogelijk maakt.

4. Een geschikte iPhone/iPod Touch
Een iPhone of iPod touch die draait op een versie ná iOS 11.1 maar niet hoger dan 12.1.4

5. Een Apple computer
Deze moet macOS versie High Sierra/Mojave 10.13.6/10.14 of later gebruiken.

6. Xcode
Dit is een gratis Apple applicatie.

7. Een Apple developer lidmaatschap

Meer over Loop

De werkelijkheid

[caption id="attachment_15464" align="alignright" width="146"]android aps screenshot Een screenshot van AndroidAps[/caption]

Ik bestelde de genoemde ‘rig’ in de Verenigde Staten. Na weken wachten en het betalen van de inklaringskosten kon ik mijn pakketje ophalen op het postkantoor. Ik kwam na het openmaken van het doosje al snel tot de conclusie dat dit niks voor mij was. Ik heb een vrij actieve levensstijl, en eigenlijk altijd al te weinig broekzakken voor wat ik mee wil nemen. De ‘rig’ was groter dan ik had verwacht en ook was de insuline pomp niet in zo’n goede staat dat ik het vertrouwde om daarmee OpenAPS te gaan gebruiken.

Leerproces

Een paar maanden later bemachtigde ik een Accu-Chek Combo-pomp, en ik ga het er nu toch op wagen om AndroidAPS te gebruiken. Op dit moment ben ik nog druk bezig met leren hoe dit systeem werkt. Ook is het een hele omschakeling om weer 'aan een draadje' te zitten. Om de sensor aan AndroidAPS te koppelen heb je een extra applicatie nodig, xDrip+, en dit werkte in eerste instantie niet lekker voor mij, ook duurde het even voor ik AndroidAPS op mijn telefoon geïnstalleerd kreeg. Maar... Het is me gelukt!

De komende weken zal ik vooral bezig zijn met het leren omgaan met dit systeem, en het vinden van de beste instellingen voor mij. AndroidAPS bevat namelijk een verplichte leermodule voor je de daadwerkelijke 'closed loop' kunt aanzetten. Dit betekent dat ik nu eerst een periode moet 'open loopen': het systeem geeft een alarm en een suggestie op het moment dat mijn bloedsuiker dreigt te ontsporen, ik moet deze suggestie dan zelf invoeren op mijn pomp. Wanneer ik door deze module heen ben, en het echte werk begint, horen jullie meer!

Over de schrijver:
Mijn naam is Thomas, ik heb nu 8 jaar diabetes en ben altijd opzoek naar de nieuwste technologische ontwikkelingen. In 2016 kwam ik voor het eerst in aanraking met 'loop' en wist ik direct dat ik hier meer over wilde weten. Nu zie ik het als mijn taak om meer Nederlanders hierover te informeren. Wereldwijd zijn er duizenden Loopers. Alleen in Nederland lopen we nog achter. In een reeks blogs schrijf ik over mijn ervaring met 'loop' en de mogelijkheden. Ik denk dat 'loop' jouw leven met type 1 diabetes een beetje beter kan maken.

De naam Thomas is op verzoek van de auteur gefingeerd.

Lees ook het eerste en derde deel van deze serie.

Ook JDRF heeft een passie voor deze ontwikkelingen. Lees ook ons artikel over Tidepool.