Alarmen voor de FreeStyle Libre

Van links naar rechts: Nightrider Blucon, MiaoMiao, Sony Smartwatch 3. Foto: André Neves

Door Lieke van de Geijn

De reden dat de FreeStyle Libre geen CGM kan worden, is dat hij niet continu je glucosewaarden doorzendt naar een ontvanger, maar je hem zelf moet uitlezen op het moment dat je je waarde wil weten. Hij geeft dus geen alarm op het moment dat je bloedsuiker te hoog of te laag is (of wordt). Dit betekent dat je meer controle hebt, maar ook dat de FreeStyle Libre een stuk beter zelf te betalen is dan een volwaardige CGM. Toch zijn er manieren om de FreeStyle Libre zover te krijgen dat je wel alarmen krijgt. Er zijn namelijk verschillende apparaatjes op de markt die je over de sensor heen kunt plakken, die als een soort ‘transmitter’ fungeren. Let wel goed op, door zo’n apparaatje te gebruiken neem je een risico! Ze zijn namelijk niet getest en gekeurd zoals volwaardige CGMs zoals bijvoorbeeld de Enlite, Eversense en Dexcom. Het is dus moeilijk om zeker te weten dat de waarden die ze weergeven kloppen, en als dat niet zo kan dat zomaar gevaarlijke situaties met zich mee brengen.

We maakten een klein overzichtje van de opties: 

De MiaoMiao Smart Libre Reader

Dit kleine apparaatje kun je bestellen uit China. Het is een oplaadbaar, waterdicht apparaatje dat gedeeltelijk over de sensor heen valt. Het leest de sensor via NFC en stuurt deze naar een telefoon of smartwatch via Bluetooth. Het apparaatje, een set plakkers en een oplaadkabeltje kost €175,57. Daar komen nog verzendkosten bovenop.

De MiaoMiao Smart Libre Reader is hier te bestellen

Ambrosia Systems Nightrider Blucon

De Blucon is een zelfde soort apparaatje als de MiaoMiao. Hij zit alleen helemaal over de sensor heen, en er is een waterdichte, en een niet waterdichte variant. De Blucon heeft geen oplaadbare batterij, maar een batterij die je moet vervangen.
De waterdichte Blucon kost ongeveer €130 en de niet waterdichte ongeveer €100. Ook hier komen verzendkosten bovenop.

Klik hier voor meer informatie over de Blucon

De Sony Smart Watch 3

Dit is een smartwatch met NFC chip die door een heel aantal technisch begaafde mensen in de diabetes online community gehackt is om als transmitter te werken. De bandjes worden eraf gehaald en het scherm plak je met een stuk tape over de sensor, of je houdt hem met een speciale armband op zijn plek. De watch scant de sensor elke 5 minuten, en stuurt de waarde door naar een telefoon of 2e smartwatch via bluetooth. De smartwatch is niet duur, maar omdat het een oud model is ook niet makkelijk te vinden en te installeren.

De Sony Smart Watch 3

Er komt ook een optie van Abbott zelf:

Naar verwachting wordt ergens dit jaar in Nederland de FreeStyle Libre 2 gelanceerd. Dit is een nieuwe versie van de FreeStyle Libre, die alarmen geeft bij waarden die je zelf kunt instellen. Hiervoor moet hij aangesloten zijn met een nieuwe versie van de Reader, helaas werkt hij niet met een app. Zodra de Reader een alarm geeft moet je je sensor nog steeds zelf scannen om te zien wat je glucose waarde is, hij stuurt dus nog steeds niet continu je waardes naar een ontvanger. De Libre 2 zal dezelfde prijs hebben als de huidige versie. Of mensen die de Libre nu vergoed krijgen kunnen overstappen op de Libre 2 is nog niet duidelijk.

Meer informatie over de FreeStyle Libre 2

Lees ook onze pagina over de verschillende sensoren die momenteel beschikbaar zijn.