De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft tot veel onrust geleid en veel mensen (met en zonder type 1 diabetes) vragen zich af wat het precies voor gevolgen heeft voor hen zelf. COVID-19 is voor het eerst vastgesteld in China en heeft zich sindsdien over de hele wereld verspreid. Eerst wat feiten op een rij:
- De aantallen: in Nederland loopt het aantal besmettingen en ziekhuisopnamen nog altijd op. Wel ziet het RIVM een afname van groei. Van belang is te realiseren dat de aantallen afhankelijk zijn van de omvang van het testen op COVID-19. In Nederland is dat bijvoorbeeld beperkt tot patiënten die opgenomen worden en zorgpersoneel. Er zijn dus meer besmettingen dat de cijfers aangeven.
- Het virus is tot nu toe in bijna alle landen over de hele wereld opgedoken. Een internationaal overzicht is hier te bekijken.
- Het lijkt niet zo te zijn dat mensen met type 1 diabetes een verhoogd risico hebben om het nieuwe coronavirus op te lopen. Wel kan de ziekte ernstiger verlopen door schommelende bloedsuikerwaarden en de aanwezigheid van andere complicaties.
- Er is een sterke relatie tussen ernstig ziek worden, en zelfs overlijden, en het hebben van type 2 diabetes en aanverwante problemen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om overgewicht en hart- en vaatziekten.
- Leeftijd is de grootste risicofactor, naast de aanwezigheid van hart- en vaatziekten. Het voorkomen van type 2 diabetes is in de groep ernstig zieke en overleden mensen door COVID-19 met 20 tot 30% net zo hoog als het voorkomen van deze aandoening in de bevolkingsgroep van deze leeftijd.
Of je nu diabetes hebt of niet, en of het nu gaat om een virus- of een griepgolf, het is altijd belangrijk om rustig te blijven. Elk jaar kent een griepgolf en elk jaar overlijden mensen aan de gevolgen van griep. In 2018 waren stierven 9000 mensen aan de gevolgen van griep. Ook dan treft het vooral oudere mensen, maar ook ieder jaar zijn er mensen met en zonder aandoeningen van jonge leeftijd slachtoffer. Zorg er daarom voor dat je een griepprik haalt en neem contact op met je dokter als je vermoedt dat je griep hebt. Zo kan je worden getest en kan je medicijnen krijgen, mocht dat nodig zijn.
Waarom is dit belangrijk voor mensen met diabetes?
Het nieuwe coronavirus is een virus dat vooral eerst effect heeft op de longen. De symptomen waar mensen last van krijgen door dit virus zijn milde tot ernstige luchtweginfectie, met koorts, hoesten en benauwdheid.
Omdat diabetes een mensen met chronische aandoeningen, ook diabetes, chronische aandoening is,zieker kunnen worden van coronainfecties, is het begrijpelijk als je je zorgen maakt. Uit de literatuur en eerdere onderzoeken weten we dat mensen met diabetes iets gevoeliger zijn voor infecties dan mensen die niet aan diabetes lijden, en dat de infecties op hen ook een grotere impact op hen kunnen hebben. Om die reden is het belangrijk om infecties te voorkomen en de aanbevolen vaccinaties te halenkrijgen.
Als mensen met diabetes een andere ziekte oplopen, kan het zijn dat die ‘extra’ ziekte lastiger te behandelen is, vanwege schommelingen in de bloedsuikerwaarden en door de aanwezigheid van mogelijke andere complicaties. Als iemand met diabetes ziek wordt, is het heel belangrijk om naar de dokter te gaan voor een diagnose, zodat de ziekte kan worden behandeld. Als iemand met diabetes geen vloeistoffen kan binnenhouden, moet hij of zij ook een dokter raadplegen, die dan in het uiterste geval een infuus kan aanleggen om het tekort aan te vullen.
Over het algemeen zal het bij een infectie voor iemand met diabetes moeilijker zijn om goede glucosewaardes te blijven houden . Het is altijd van groot belang om voldoende te blijven drinken en te eten en om regelmatig je bloedsuiker te meten. Ook is het belangrijk om ketoacidose te vermijden en om ketonen te controleren bij hoge bloedsuikerwaarden.
Het advies van het RIVM:
Nu het coronavirus zich heeft verspreid over vele landen, en ook in Nederland het aantal besmettingen toeneemt, is het van groot belang om je aan de adviezen te houden en om je bewust te zijn van je mogelijke vatbaarheid en de omgeving waarin je verblijft. Om op de hoogte te blijven van updates over het coronavirus, volg de pagina van het RIVM.
Het probleem zal blijven bestaan totdat er een vaccin ontwikkeld is. Dat zal minstens zes maanden tot twee jaar duren. Het is dan ook heel belangrijk dat je leert hoe je infecties kunt vermijden. Het menselijk lichaam is nog nooit aan dit specifieke virus blootgesteld, en dus zijn we er extra vatbaar voor. Maar het lijkt het minst gevaarlijk te zijn voor kinderen en jonge mensen, dus het gaat er bij hen vooral om dat ze overdracht op oudere mensen vermijden. Gebruik dan ook communicatiemiddelen om op afstand met anderen in contact te blijven, zoals Facetime en Skype om met je grootouders te praten, en ga niet bij hen op bezoek.
JDRF EN HET CORONAVIRUS
Ook JDRF past zich aan in deze coronacrisis. Zo organiseren we webinars met gerenommeerd wetenschappers die onderzoek doen naar type 1 diabetes.
Bekijk het webinar van prof. dr. Frank Snoek over de psychische impact van type 1 diabetes hier terug.
Of laat je bijpraten door prof. dr. Marcel Karperien over het transplanteren van Eilandjes van Langerhans.
Meer informatie over (aankomende) webinars, vind je hier.
Daarnaast organiseren we in samenwerking met Diabeter en het Diabetes Fonds live Q&A's over type 1 diabetes en het coronavirus. Meer hierover, lees je op deze pagina.
VEELGESTELDE VRAGEN
- Het coronavirus, COVID-19, SARS-CoV-2: wat is het nou precies?
- Wat zijn eenvoudige do's en dont's in deze tijd?
- Komen er problemen met de toelevering van medicijnen?
- Wat kan ik doen als ik me deze tijd hulpeloos of gestrest voel?
- Hoe houd je je immuunsysteem gezond?
- Wat moet ik doen als ik denk dat ik besmet ben met het coronavirus?
- Hoe krijg ik de zorg die ik nodig heb?
- Hoe zit het met ketonen, ketose en ketoacidose?
- Hoe kan ik JDRF ondersteunen in deze coronacrisis?
- Waar vind ik een samenvatting van de belangrijkste antwoorden op coronavragen?