Nieuws

Onderzoeksupdate: kunnen we bètacellen vervangen?

Onderzoek

Science 637785818

We bespreken graag de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van internationaal wetenschappelijk onderzoek naar type 1 diabetes (T1D). Nieuwe inzichten, vooruitgang in lopende onderzoeken en grote doorbraken: alles komt aan bod. Deze keer gaan we in op de stamcelstudie van ViaCyte en het voorkomen van T1D door hormonen aan te pakken.

De stamcelstudie van ViaCyte: een update

ViaCyte is al langere tijd bezig met onderzoek naar het ontwikkelen van stamcellen die, eenmaal geïmplanteerd in mensen, kunnen uitgroeien tot insulineproducerende bètacellen. We vertelden al eerder over resultaten met betrekking tot VCTX210. Nu komt ViaCyte met nieuwe resultaten, deze keer van een studie waarbij de stamcellen zijn getest in het lichaam van mensen.

Uit de studie komt naar voren dat geïmplanteerde stamcellen insuline produceren als reactie op de consumptie van voedsel. Helaas lijkt dit nog niet voldoende klinisch effect te hebben. Hierdoor moeten deelnemers van de studie nog steeds insuline toedienen. Toch zijn deze resultaten erg waardevol. Ze geven namelijk aanwijzing dat de geïmplanteerde cellen tot één jaar na de transplantatie overleven en functioneren, wat belangrijk is voor de duurzaamheid van deze behandelingen.

Wat is de volgende stap?

Er blijven nog veel vragen over die moeten worden onderzocht, stellen ook wetenschappers Eelco de Kooning en Françoise Carlotti. Zo moeten onderzoekers bepalen in welk stadium de cellen optimaal zijn voor transplantatie en wat de beste plaats van transplantatie is. Daarnaast is het nog niet duidelijk of de stamcellen doeltreffend en veilig zijn op de langere termijn en wat de juiste dosis cellen is om te transplanteren. Ook moet nog duidelijk worden of het mogelijk is het gebruik van medicatie die het afweersysteem onderdrukken te beperken.

Ondanks die vele vragen die over blijven, kunnen we stellen dat dit het begin is van een tijdperk waarbij innovatieve stamcellen gebruikt kunnen worden voor een bètacelvervangende therapie als behandeling van type 1 diabetes.

Meer lezen kan hier (Engelstalig).

Steun wetenschappelijk onderzoek

Type 1 diabetes (T1D) de wereld uit helpen: dat is de missie van JDRF. Om dit te bereiken werken wij wereldwijd samen voor het beste wetenschappelijk onderzoek. Jouw steun maakt dat een oplossing voor T1D dichterbij komt. Samen maken we van type één, type géén!

Doneer voor onderzoek

Type 1 diabetes en hormonen

JDRF financiert onderzoek naar de genezing van type 1 diabetes, maar ook naar het uitstellen en voorkomen van de ziekte. Wetenschappers hebben mogelijk een aanwijzing gevonden om dit mogelijk te maken. Kacey Prentice en haar collega's hebben ontdekt dat door zich te richten op een nieuw ontdekt hormoon, de bètacelfunctie van mensen met type 1 diabetes verbeterd kan worden.

Het gaat hierbij om het eiwit FABP4. Bij mensen met type 1 diabetes troffen de onderzoekers een hoog gehalte van dit eiwit aan. Deze proteïne bindt zich aan vetzuur en werkt in op de bètacel. Het doel van het onderzoek van Prentice is om FABP4 te beïnvloeden, voordat het aan vetzuren bindt. Op deze manier willen Kacey Prentice en haar collega’s de reactie op de bètacel voorkomen. Uiteindelijk is het doel om daarmee type 1 diabetes te voorkomen.

Meer lezen kan hier (Engelstalig).