Nieuws

Slimme insuline: Waar staan we?

Onderzoek

Door Robin Goudeketting

flesje insuline met bril

Glucose-gevoelige slimme insuline is misschien wel één van de meest aantrekkelijke onderzoeksrichtingen die JDRF op dit moment financiert. We krijgen de vraag hoe lang het nog duurt voor deze insuline beschikbaar komt. Daarom een kleine samenvatting van de laatste informatie.

Wat is slimme insuline?

Onder 'slimme' insuline verstaan we insuline die actiever wordt op het moment dat de bloedsuikerspiegel stijgt en inactiever zodra deze daalt. In het Engels wordt de benaming ' glucose responsive insulin' gebruikt, dat wil zeggen 'insuline die reageert op het glucose gehalte in het bloed'. Kortweg zou het betekenen dat het éénmalig injecteren van een dosis slimme insuline genoeg is om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden gedurende een dag, of misschien zelfs een week. Ook zouden hierdoor hypo’s en hypers voorkomen kunnen worden.

Het is weliswaar geen genezing, maar de noodzaak tot het tellen van koolhydraten zal afnemen. Wie weet, misschien wordt zelfs het meten van de bloedsuiker overbodig. Maar voor het zo ver is moet er nog veel onderzoek gedaan worden. Het blijkt namelijk lastig om insuline "slim" te maken.

Mislukte poging

Eind 2016 werd een studie van Merck (weliswaar niet in samenwerking met het JDRF) stopgezet, nadat bleek dat de beoogde slimme insuline niet voldoende werkte. Er was te veel van het medicijn nodig en het werd te snel uit het lichaam gefilterd door de nieren. Dit middel was daarom geen geschikte kandidaat voor vervolgonderzoek.

Andere kansen

Eerder dat jaar ging JDRF een samenwerking aan met Sanofi met een totale sponsoring van 4.6 miljoen dollar voor het onderzoek naar slimme insuline. Er zijn tot nu toe een aantal bewerkte insulinemoleculen gevonden die eventueel als slimme insuline zouden kunnen werken, maar het zal nog jaren duren voordat deze toegankelijk zijn voor mensen met diabetes. Voordat ze namelijk in de behandeling gebruikt mogen worden, moeten ze grondige tests doorstaan.

Om de kansen te spreiden, blijft JDRF met andere organisaties in gesprek. Zo hebben we vorig jaar een bijdrage van € 600.000 gedaan voor het project van het Deense Gubra. In eerste instantie is deze samenwerking voor een periode van een jaar, maar als alles goed verloopt, zal het voortgezet worden. In het project, onder leiding van Keld Fosgerau, wil Gubra een nieuwe soort insuline ontwikkelen die eigenschappen zal hebben van zowel kort-werkende als lang-werkende insuline, waardoor het veel efficiënter en veiliger zal zijn.

JDRF financiert in de Verenigde Staten nog meer projecten. Sommigen daarvan zijn heel fundamenteel, andere vooral op toepassing gericht.

Lees ook:
Hoe werkt slimme insuline?
Hoe laten we insuline slim werken?
Insuline “slim” maken door add-ons

Tags: behandelen