Nieuws

Type 1 diabetes is nog steeds relatief onbekende ziekte

Onderzoek

Roep B 03

Meer dan de helft van de Nederlanders weet niet wat type 1 diabetes is. Daarnaast kan ruim driekwart niet uitleggen wat 'misgaat' in het lichaam bij type 1 diabetes, blijkt uit onderzoek van JDRF. En er bestaan meer onduidelijkheden over type 1 diabetes. Zo zou 31% van de mensen insuline toedienen als iemand met type 1 diabetes een hypo heeft.

In aanloop naar de Diabetes Awareness Month onderzocht JDRF hoeveel mensen in Nederland eigenlijk weten van type 1 diabetes. En wat blijkt: awareness vragen voor deze ziekte is nog steeds hard nodig. 54% van de Nederlanders heeft geen idee wat type 1 diabetes is. Ook denkt bijna één op de vijf mensen nog dat deze ziekte te genezen is.

Ook over het ontstaan van type 1 diabetes is nog veel onduidelijkheid. Bijna 40% van de ondervraagde mensen denkt dat verkeerde leefstijlgewoontes type 1 diabetes veroorzaken. Dit terwijl type 1 een chronische ziekte is, die ontstaat doordat het immuunsysteem de insulineproducerende bètacellen aanvalt.

Psychisch welzijn

Mensen met type 1 diabetes zijn de hele dag door bezig met het reguleren van de bloedglucosewaarde en dit kan impact hebben op het psychische welzijn. Van voeding en beweging tot slaap en stress: alles is van invloed. Dit wordt aardig onderschat door Nederlanders. Maar 9% kan zich voorstellen dat het weer impact heeft op de bloedglucosespiegel. En twee op de drie mensen ziet het ritme, waar bijvoorbeeld slaap onder valt, niet als belangrijke factor om rekening mee te houden.

Ook de kans op complicaties kan veel druk leggen op iemand met type 1 diabetes. Helaas denkt een kwart van de mensen dat iemand met type 1 zonder complicaties door het leven gaat. Ook verwacht maar 43% dat iemand met type 1 diabetes zware psychische druk ervaart door de ziekte. Gelukkig is in wetenschappelijk onderzoek steeds meer aandacht voor de mentale impact van type 1 diabetes.

Wetenschap

Wetenschappers werken wereldwijd hard aan de genezing van type 1 diabetes en de verbetering van de kwaliteit van leven voor iedereen met deze ziekte. "Onze inzichten in het ontstaan van type 1 diabetes zijn in de laatste jaren door onderzoek radicaal veranderd", aldus Bart Roep, Hoogleraar Diabetologie. "Hierbij dienen zich nieuwe opties aan om deze rotziekte te stoppen en genezen."

Lees ons volledig persbericht met onderzoeksresultaten hier. Wil je op de hoogte blijven van nieuws over wetenschappelijk onderzoek naar type 1 diabetes? Meld je dan via het formulier hieronder aan voor onze nieuwsbrief.

Nieuwsbrief = verplicht veld

Tags: t1d basics