Word je van insuline dik?

Word je van insuline dik?Nee, van insuline wordt je niet dik. Insuline doet twee dingen in je lichaam: Eerst zet insuline de beschikbare koolhydraten om in directe energie (precies de hoeveelheid energie die het lichaam nodig heeft). Als dat proces voltooid is, slaat insuline de ongebruikte koolhydraten (het teveel dus) op als vet. Dit is handig, een mens heeft ook reserves nodig tenslotte.

Op het moment dat je teveel insuline gebruikt dan krijg je een hypo en zul je iets moeten eten. En op het moment dat je meer eet dan je verbruikt, dan wordt je dikker. Maar, dat heeft niets te maken met de werking van insuline.

Er zijn mensen met T1D te zijn die expres, voor kortere of langere tijd, veel te weinig insuline gebruiken. Dan is er dus niet genoeg insuline om het teveel aan gegeten koolhydraten op te slaan als vet en val je af. Dit is erg onverstandig omdat dit leidt tot hoge bloedglucosewaarden met alle gevolgen van dien.

Op het moment dat je gezond eet, goed je koolhydraten telt en voldoende beweegt kan iemand met T1D, net als ieder ander mens, dus op een juiste manier afvallen.


Ben je benieuwd naar alle vragen? Ze staan hier op een rijtje!