Nieuws

Dit zijn de antwoorden op jullie vragen tijdens MedTech

Acties en Events

Op 2 december organiseerden we MedTech over type 1 diabetes en technologie. Het was een vol programma en onze deskundigen kregen veel vragen. Niet alle vragen werden beantwoord tijdens het online event. Prof. dr. Bart Roep beantwoordt deze vragen alsnog.

MedTech gemist?

Heb je MedTech op donderdagavond 2 december gemist? Je kan de uitzending van dit online event, met uitzondering van de online rooms, terugkijken. Klik daarvoor op onderstaande button.

Kijk MedTech terug

Welke functie heeft het hormoon pramlintide?

"Dat is een endocrinologische vraag. Pramlintide is een medicijn gebaseerd op het hormoon amyline dat door bètacellen geproduceerd wordt (naast insuline natuurlijk), en dat de glucagonafgifte door alfacellen (de tegenhanger van insuline) een beetje remt en de maag trager leegt, waardoor je eerder 'vol' zit van een maaltijd. Het is een optie om dit aan insuline toe te voegen, maar hier wordt nog onderzoek naar gedaan."

Wat betekenen onderzoeken naar nieuwe therapieën concreet voor de toekomst? Wanneer zou je de eerste 'genezing' kunnen verwachten?

"Tja, concreet betekent het dat er nieuwe opties voor interventietherapie ter genezing van type 1 diabetes worden getoetst. Ze hebben veel potentie, maat zolang ze nog in onderzoek zijn valt er over tijd van beschikbaarheid niets zinvols te zeggen. Ik ben wel erg enthousiast en hoopvol, maar daar koop je nog niet veel voor."

Als je al heel lang type 1 diabetes hebt (bijvoorbeeld zo'n vijftig jaar), is er dan nog hoop op genezing met de nieuwe methodes die nu ontwikkeld worden?

"Dat hangt af van welke nieuwe methode. Ik verwacht veel van de stamceltherapie om nieuwe bètacellen in te planten, vooral als ze van de patiënt zelf afkomstig zijn. Speciaal voor mensen lang na hun diagnose van type 1 diabetes. Immunotherapie en therapie om overgebleven bètacellen 'happy' te maken, hebben weinig kans. Maar deze methodes kunnen wel gecombineerd worden met nieuwe bètacellen."

Hoe denkt u over de eiwitonderzoeken en daarop gebaseerde therapieën?

"Ik doe zelf veel 'eiwitonderzoek', want ik verwacht daar veel van. Maar de vraag is te vaag om specifiek te kunnen beantwoorden. Dit is zo'n voorbeeld van een vraag waarvoor live seminars zo belangrijk zijn. In dat geval zou ik in persoon nadere uitleg kunnen geven."

Waarom ben je met type 1 diabetes beter bestand tegen COVID en kanker, maar is je weerstand slechter bij de griep?

"Ik denk dat de weerstand even goed is wat betreft het bestrijden van een virus. Het probleem is dat de infectie je bloedsuikerregulatie bemoeilijkt. Dat kan je alleen je afweer niet aanrekenen. Je afweer zorgt er, door het bestrijden van een infectie, voor dat de bloedsuikerregulatie uiteindelijk weer makkelijker wordt."

Per Winterdijk over de DIY closed loop

Tijdens MedTech sprak Per Winterdijk over technologie bij type 1 diabetes. Hij bracht ons terug in de tijd en keek vooruit: van insulinepen en -pomp tot hybrid closed loop. Een aanvulling op zijn presentatie, meer specifiek over DIY closed loop-systemen, lees je hier.