Nieuws

Kunnen we type 1 diabetes al genezen? Dat ligt ingewikkeld

Onderzoek

Laboratory 2815641 1920

Het was groot nieuws in The New York Times twee weken geleden: er is voor het eerst iemand genezen van type 1 diabetes. Mooi nieuws, want iedereen met type 1 wil niets liever dan genezing. Aaron Kowalski, CEO van JDRF International in Amerika, legt uit hoe het staat met de genezing van type 1 diabetes.

Is het voor het eerst dat iemand ‘genezen’ is van type 1? Nee, zeker niet. Aaron Kowalski: “Al vanaf 1980 zijn er mensen met type 1 diabetes die met behulp van een transplantatie van de Eilandjes van Langerhans of een alvleeskliertransplantatie stabiele bloedglucosewaardes krijgen. De afgelopen decennia is deze behandeling sterk verbeterd door de wetenschap. Toch zitten aan deze behandelingen nog veel haken en ogen.”

Wat de grootste uitdagingen zijn:

  • Er zijn heel veel donoren nodig voor dit soort transplantaties. Die donoren zijn er lang niet genoeg voor iedereen met type 1 diabetes. Daarom wordt gezocht naar andere manieren om aan insulineproducerende cellen te komen, bijvoorbeeld met behulp van stamcellen.
  • De immuunreactie van het lichaam moet onderdrukt worden. Bij transplantatie van bètacellen zit de afweerreactie van het lichaam in de weg. In de eerste plaats doordat cellen die niet van jezelf zijn, automatisch aangevallen worden. Daarvoor krijg je bij zo goed als iedere vorm van transplantatie medicatie die je afweer onderdrukt. Maar daarnaast valt het immuunsysteem bij type 1 diabetes de bètacellen sowieso aan. Dubbel pech dus.

Is het bericht van The New York Times dan niet belangrijk? Zeker wel. Kowalski: “Het is namelijk heel bijzonder dat het lukt om type 1 diabetes te genezen met een transplantatie van cellen.” Meer dan twintig jaar werken wetenschappers aan de mogelijkheid dit met stamcellen te doen, zodat een transplantatie minder kostbaar is. En dát wordt nu getest met mensen en is positief nieuws.

Oplossingen voor type 1 diabetes

Dat betekent namelijk dat wetenschappelijk onderzoek naar type 1 diabetes echt kan leiden tot oplossingen voor deze ziekte. Ook ViaCyte en Sernove, beide gesteund door JDRF, zijn bezig met het testen van stamceltherapieën bij mensen met type 1 diabetes. En ViaCyte en CRISPR Therapeutics starten eind dit jaar een klinische proef met VCTX210. Dit is een therapie waarbij de bètacel wordt vervangen middels genetische manipulatie van het DNA.

Kortom: er gebeurt veel en dat is hoopvol, maar dat betekent helaas niet dat er morgen één oplossing is voor iedereen met type 1 diabetes. Wereldwijd heeft JDRF sinds 2000 meer dan 150 miljoen dollar besteed aan stamcelonderzoek voor de genezing van type 1 diabetes. Daarnaast is veel geld naar onderzoek naar het voorkomen en beter behandelen van type 1 diabetes gegaan.

Het volledige bericht van Aaron Kowalski, directeur van JDRF International, vind je hier (Engelstalig).

Onderzoek versnellen

JDRF gaat niet voor één enkel onderzoeksproject. Samen met jou maken we internationaal, wetenschappelijk toponderzoek mogelijk om verschillende oplossingen voor type 1 diabetes te versnellen. Zo bereiken we met elkaar hopelijk een wereld zonder type 1 diabetes.

> Klik hier om te doneren.