Per Winterdijk, kinderarts bij Diabeter, nam ons tijdens MedTech op 2 december mee in de technologische ontwikkelingen op het gebied van type 1 diabetes. Van de ontdekking van insuline, via de bloedglucosemeter en insulinepen, naar de insulinepomp, glucosesensor en een hybrid closed loop.
MedTech gemist?
Kon je er niet bij zijn op donderdagavond 2 december? Je kan MedTech, met uitzondering van de online rooms, terugkijken op onze website. Klik daarvoor op onderstaande button.
Kijk MedTech terugTijdens MedTech vertelde Per Winterdijk over de ontdekking van insuline, precies 100 jaar geleden, en de technologische ontwikkelingen op het gebied van type 1 diabetes afgelopen eeuw. Er is veel veranderd en vooral over de hybrid closed loop had Per nog meer kunnen vertellen. Dana Lewis kwam in 2014 met het Do-it-yourself Pancreas System (DIYPS), maar inmiddels is het closed loop-systeem bij type 1 diabetes een stuk gebruikelijker doordat commerciële pomp- en sensorproducenten tegenwoordig ook gebruik zijn gaan maken van algoritmes. Deze ontwikkeling zal zich in Nederland alleen verder kunnen ontwikkelen indien continue glucosesensoren (CGM) voor iedereen vergoed gaan worden.
Toekomst
Kinderarts Per Winterdijk voorziet dan ook dat, mits iedereen met type 1 diabetes een continue glucosesensor vergoed krijgt, een closed loop-systeem de standaard zal worden in de diabeteszorg. Daarnaast lijkt het erop dat algoritmes steeds slimmer zullen worden en daarnaast steeds meer afgestemd op de persoon zijn. De innovaties op dit gebied volgen elkaar in rap tempo op.
Het DIY-systeem wint aan populariteit. Ontwikkeld door, met en voor mensen met type 1 diabetes, die elkaar weten te vinden via online kanalen. Doordat de groep met een DIY closed loop steeds groter wordt, krijgen wetenschappers steeds meer inzicht in de veiligheid en effectiviteit van zo'n systeem. Inmiddels is er een internationaal consensus document gepubliceerd, zodat ook de behandeling door behandelteams makkelijker wordt (Braune, et al.).
OPEN-onderzoek
Met het onderzoeksproject OPEN willen wetenschappers de klinische effectiviteit en kwaliteit van leven bij gebruik van een DIY-systeem vaststellen. Door uitdagingen en mogelijke oplossingen bij het gebruik van zo'n systeem in kaart te brengen, kan deze vorm van hybrid closed loop breder verspreid worden. De onderzoeksresultaten moeten mensen met type 1 diabetes en zorgprofessionals, maar ook beleidsmakers en de hulpmiddelenindustrie, bewust maken van de vraag of en hoe goed de DIY-systemen werken.
Deelnemen aan de enquête van het OPEN-onderzoek, kan via deze link.
Bronvermelding:
Braune, Katarina. www.thelancet.com/diabetes-endocrinology Published online November 13, 2021 https://doi.org/10.1016/S2213-8587(21)00267-9.