Nieuws

Nasale glucagon per 1 januari vergoed

Leven met T1D

46057881342 118aedb30e m neusspray

Goed nieuws voor mensen met type 1 diabetes die last hebben van ernstige hypo’s. Per 1 januari 2021 is er een alternatief voor de bekende glucagonkit. In plaats van een injectie met glucagon, is de goedgekeurde Baqsimi een neuspoeder dat opgesnoven kan worden. Deze vorm van glucagon zal voor velen een prettigere oplossing voor ernstige hypoglykemieën zijn.

Want zo schreven wij begin van dit jaar: “Ernstige hypoglykemieën kunnen een dramatische impact hebben op het leven van mensen met type 1 diabetes en betrokkenen. De huidige behandeling van een ernstige hypo met behulp van een glucagonkit schiet tekort.” JDRF is dan ook zeer verheugd dat nasale glucagon is goedgekeurd én per 1 januari vergoed wordt vanuit de basisverzekering.

Dat ernstige hypoglykemieën veel impact kunnen hebben, bleek wel uit de reacties die we destijds ontvingen op de aankondiging van nasale glucagon. Zo bleken familieleden vaak angstig om de glucagonpen te gebruiken en gaf 79% van de mensen aan dat ze glucagon sneller zouden gebruiken als ze de keuze hadden voor een neusspray. Daarom is het goed dat deze variant van glucagon per 1 januari ook daadwerkelijk breder gebruikt kan worden.

Lees het statement van JDRF Nederland van januari 2020 hier.