Nieuws

Nikki (22) heeft T1D en kreeg corona: ‘Mijn insuline deed niets meer’

Leven met T1D

Screenshot 20201130 110334

Met wat spierpijn, verkoudheidsklachten en spierpijn doet Nikki (22) een paar weken geleden een coronatest. De uitslag? Negatief. Maar als haar bloedglucosewaardes een paar dagen later niet meer naar beneden gaan en ze na vijf keer extra spuiten doorgestegen is naar een waarde van 27,0 denkt ze toch dat ze ziek is. “Toen ik me nog een keer liet testen, was het duidelijk: ik had corona.’ Inmiddels gaat het een stuk beter met Nikki, al is ze nog wel snel moe. We leggen haar vijf vragen voor over haar ervaring met COVID-19.

Hoe gaat het nu met je?

“Het gaat eigenlijk wel heel goed. Ik voel me echt veel beter, al ben ik nog wel erg moe.”

Kan je ons meenemen in die eerste periode dat je ziek werd?

“Ik werk in een verpleeghuis en daar brak corona uit. We dragen natuurlijk beschermende kleding, maar ik denk dat ik het toch daar opgelopen heb. Ik voelde me niet zo lekker, maar de coronatest bleek negatief. Ik had gelezen over mensen met type 1 diabetes die COVID-19 kregen en daar hoge suikers van kregen.

Toen ik mijn suiker ineens niet meer omlaag kreeg, bleek een tweede test positief. Ik had spierpijn en hoofdpijn. Ook was ik verkouden en in het begin heb ik wat last van benauwdheid gehad. Maar die bloedglucosewaarden waren het duidelijkste symptoom. ”

En de dagen en weken daarna?

“Ik ben uiteindelijk ongeveer tien dagen ziek geweest. Op zaterdag kreeg ik de eerste klachten en de woensdag de week erop begon ik me echt weer beter te voelen. Ik vond het die dagen toch wel een beetje spannend. Dat lag niet eens aan corona, maar echt aan mijn bloedsuikers. Je wil natuurlijk geen verzuring krijgen door ketonen en alsnog op de Intensive Care belanden.

Uiteindelijk is het allemaal goed gegaan en kreeg ik, ondanks dat ik echt langdurig hoge waardes heb gehad, geen ketonen. Toen ik me beter ging voelen, werden ook mijn suikers een stuk beter. Nu gaat het eigenlijk helemaal prima. Alleen die vermoeidheid is er nog.”

Welke rol speelde je diabetes de afgelopen tijd?

“Ja, een hele grote rol. Op een gegeven moment had ik een waarde van 20,0 mmol/L en ik spoot insuline, maar het ging niet omlaag. Na vijf flinke correcties op een avond zat ik uiteindelijk op 27,0 mmol/L. Toen ben ik buiten in een weiland gaan lopen om toch nog een beetje suikers te verbranden. De insuline werkte nauwelijks, of eigenlijk: niet.

In overleg met de diabetesverpleegkundige heb ik vervolgens mijn langwerkende insuline flink opgehoogd voor een aantal dagen. De snelwerkende insuline mocht ik van haar zoveel als nodig spuiten. Dat was echt heel veel. Toen ik me weer beter ging voelen, kon ik weer terug naar mijn oude instellingen.”

Wat zou je anderen met type 1 diabetes in deze tijd willen zeggen?

“Als je corona krijgt: houd dan goed contact met je diabetesverpleegkundige. Je moet echt aan de bel trekken als het nodig is. Ik had echt om de twee dagen contact en dat vond ik heel waardevol. En verder zou ik willen zeggen dat ze niet bang moeten zijn. Daar schiet je niets mee op. Zolang je jezelf maar goed in de gaten houdt en hulp inschakelt als het nodig is.”

Zowel type 1 diabetes als COVID-19 is voor iedereen anders. Het effect van het coronavirus op iemand met type 1 diabetes verschilt per persoon. Bovenstaand verhaal betreft uitsluitend de persoonlijke ervaring en mag op geen enkele wijze worden opgevat of begrepen als geneeskundig advies. Je dient te allen tijde naar je eigen huisarts, specialist, diabetesverpleegkundige of behandelaar te gaan voor advies met betrekking tot jouw situatie. Ook als je vragen hebt naar aanleiding van dit verhaal adviseren wij je hiervoor in eerste instantie naar je eigen arts of behandelaar te gaan.