Nieuws

Type 1 diabetes nog steeds erg onbekend: dit vinden jullie ervan

Leven met T1D

Family of 4 157507373

Voor velen kwam het als een schok: nog steeds heeft 54% van de Nederlanders geen enkel idee wat type 1 diabetes is. Het bericht maakte veel indruk op sociale media, bijvoorbeeld bij ons op Facebook. Want velen begrijpen wel dat je pas echt leert wat de impact van een ziekte is, als je er zelf mee te maken krijgt. Toch mag er voor type 1 diabetes echt nog meer begrip komen.

Type 1 diabetes heb je 24 uur per dag, zeven dagen in de week: dat wordt nog maar eens goed duidelijk uit alle reacties. Velen van jullie ervaren dat de continue invloed van type 1 diabetes nog altijd onderschat wordt. Mensen met type 1 diabetes krijgen nog vaak opmerkingen als: “Drie keer spuiten, dat is toch niet erg?”, “Met een insulinepomp gaat alles helemaal vanzelf, toch?” of “Als jij omvalt, moet ik even een flinke boost met die pomp van jou doen?”

Type 1 en type 2

Ook het feit dat type 1 en type 2 diabetes nog steeds regelmatig op een grote hoop wordt gegooid, zorgt voor frustratie. Zo reageert Ed: “Start met een totaal andere naamgeving voor type 1 en type 2 diabetes. Nu denken mensen vaak dat het hetzelfde is en zoeken ze de oorzaak en behandeling in leefstijl.”

Toch begrijpen sommige mensen ook wel dat je niet alles van iedere ziekte in de wereld kan weten. Zo schrijft Irene: “Het is toch logisch? Waarom zou je je verdiepen in een aandoening waar je niets mee te maken hebt.” En Jolanda en Geeke geven aan dat zij vroeger ook niets van type 1 diabetes wisten. Jolanda: “Als je het niet van dichtbij ziet, is het moeilijk om te snappen wat het precies inhoudt.” Geeke: “Hoe het leven met type 1 diabetes eruitziet, kan niemand zich indenken.”

Meer begrip voor type 1

Dat begrijpen veel mensen ook wel. Toch zouden mensen met type 1 graag wat meer begrip van anderen willen. Zoals Linda beschrijft: “Van buiten zien mensen niet hoe je je voelt van binnen en wat je ervoor laat. Bij alles moet je nadenken.” Type 1 diabetes heb je nou eenmaal niet voor even: het is iets waar je dag in, dag uit zorg voor draagt.

JDRF Nederland zet zich in voor een wereld zonder type 1 diabetes. We steunen wetenschappelijk onderzoek naar de genezing van type 1 diabetes en zetten ons, totdat die oplossing er is, in voor de brede beschikbaarheid van nieuwe, betere behandelingen van deze ziekte. Wil jij samen met ons bouwen aan een wereld zonder type 1 diabetes? Start een actie of doneer voor wetenschappelijk onderzoek.

Ik wil helpen