Onderzoek naar type 1 diabetes in 2021: drie ontwikkelingen op een rij

Onderzoek

Science 846912056

Het eind van het jaar nadert en dit geeft en mooie kans om terug te blikken op de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van het genezen, behandelen en voorkomen van type 1 diabetes. In deze blog komen we terug op drie wetenschappelijke hoogtepunten van 2021.

Behandelen: afweercellen blokkeren

In de onderzoeksupdate in maart gingen we in op het medicijn Ustekinumab bij type 1 diabetes. Dit medicijn wordt gemaakt door het Nederlandse farmaceutische bedrijf Janssen en wordt al gebruikt bij de behandeling van verschillende andere auto-immuunziektes, zoals Psoriasis. In Canada en Engeland wordt op dit moment onderzoek gedaan met het medicijn bij mensen met type 1 diabetes.

Ustekinumab zou de immuun cellen kunnen blokkeren net na het ontwikkelen van diabetes, waardoor de immuun aanval op insuline producerende cellen wordt beperkt. De hoop is dat de overgebleven cellen worden beschermd en er zelfs opnieuw cellen aangemaakt worden. In dat laatste geval wordt deze mogelijke behandeling misschien zelfs een manier om type 1 diabetes te genezen.

Genezen: stamceltherapie

In november deelde Vertex de eerste resultaten van het onderzoekstraject met VX-880. Dit is een therapie waarbij insulineproducerende bètacellen uit stamcellen, in het lichaam van iemand met type 1 diabetes worden geplaatst. De proefpersoon had veel minder insuline nodig (91% minder!) en merkte een verbetering van zijn HbA1c. De resultaten van deze eerste proefpersoon zijn veelbelovend. Een kanttekening is echter dat bij de therapie een ander medicijn moet worden gebruikt zodat het lichaam de ingebrachte cellen niet afstoot.

Wij hopen natuurlijk dat de rest van de resultaten net zo positief zijn als bij de eerste proefpersoon, zodat Vertex de therapie verder kan ontwikkelen. Zo komt Vertex een stapje dichter bij de genezing van type 1 diabetes.

Preventie: een vaccin tegen type 1 diabetes

Afgelopen maand nog hadden we het over een vaccin van Provention Bio. In de toekomst zou dit vaccin type 1 diabetes kunnen voorkomen. Het is bekend dat een virusinfectie deels verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van type 1 diabetes. Provention Bio heeft een vaccin gemaakt dat moet zorgen voor hoge concentraties antilichamen voor deze infectie in het lichaam, waardoor diabetes voorkomen kan worden. De eerste resultaten van dit ‘diabetesvaccin’ worden volgend jaar gepubliceerd.

Dit zijn nog maar drie van de grote hoeveelheid veelbelovende wetenschappelijke ontwikkelen die nu gaande zijn rondom het behandelen, genezen en voorkomen van diabetes type 1. We vieren deze hoogtepunten en we kijken hoopvol uit naar de wetenschappelijke ontwikkelingen in 2022. Zo hopen we stapje voor stapje dichter bij ons doel te komen: een wereld zonder type 1 diabetes.

Ook in 2022 willen we samen met jou onderzoek naar oplossingen voor type 1 diabetes versnellen. Type 1 diabetes heeft grote impact op het dagelijks leven van ca. 120.000 Nederlanders. Voor hen willen we een wereld zonder type 1 diabetes mogelijk maken en daar hebben we jou voor nodig.

Help mee!