Nieuws

Zo maakt JDRF wereldwijd het verschil voor mensen met type 1 diabetes

Onderzoek

JDRF wil wereldwijd de genezing van type 1 diabetes mogelijk maken en zorgen voor een betere kwaliteit van leven voor iedereen met type 1. We kijken graag vooruit naar onze doelen, maar in deze update doen we het anders. We blikken terug op hoe JDRF het verschil maakt voor mensen met type 1 diabetes.

We zijn heel trots dat JDRF de laatste vier jaar wereldwijd bijna 780 miljoen Amerikaanse dollar heeft besteed aan de genezing en betere behandeling van type 1 diabetes. We zetten op een rij op welke onderzoeksgebieden wetenschappers met steun van JDRF de grootste stappen zetten.

1. Stamceltherapie bij type 1 diabetes

Stamcellen zijn een soort cellen die eigenlijk ‘alles kunnen worden’. In deze therapie worden stamcellen van iemand met type 1 diabetes in een laboratorium, verandert in cellen die insuline maken. Deze cellen worden dan teruggeplaatst bij die persoon met type 1 diabetes. Als alles goed gaat, geven deze cellen vervolgens insuline af in het lichaam. JDRF steunt wereldwijd meer dan vijftig onderzoeksteams en bedrijven die zich hiermee bezighouden.

2. Type 1 diabetes omkeren

Type 1 diabetes bij kinderen en jongeren omkeren of misschien zelfs voor zijn: ook hiermee boeken wetenschappers steeds meer resultaat. Disease-modifying therapies noemen we dit met een ingewikkeld woord. Het medicijn Teplizumab is hiervan een voorbeeld. De FDA, de Amerikaanse toezichthouder op medicijnen, houdt zich op dit moment bezig met dit medicijn. Teplizumab kan mogelijk de ontwikkeling van type 1 diabetes vertragen. Het gaat dan om een behandeling voor mensen die waarschijnlijk op korte termijn type 1 diabetes gaan ontwikkelen.

3. Type 1 diabetes ontdekken

Bij zo'n 85% van de mensen met type 1 diabetes dit de ziekte niet in de familie. Als we type 1 diabetes willen voorkomen of, zoals met Teplizumab, willen vertragen, dan moeten we wel weten dat iemand risico loopt op type 1 diabetes. Daarom is het belangrijk om screenings te ontwikkelen die de ziekte voorspellen. Met zo'n screening kan een ernstige diagnose, waarbij iemand ziek in het ziekenhuis belandt, ook voorkomen worden. JDRF steunt onderzoek naar screeningsmethodes én onderzoek dat de verscheidenheid van type 1 diabetes in kaart brengt.

4. Glucosewaardes stabiel houden

Innovatieve systemen en snellere insulines: de behandeling van type 1 diabetes verandert snel. Dat komt allemaal door wetenschappers, vaak mede gefinancierd door JDRF, die betere methodes ontwikkelen. Ondanks dat de kunstmatige alvleesklier en de continue glucosesensor in Nederland niet algemeen vergoed worden, is investeren in deze technieken belangrijk. Ook onderzoek naar slimme insulines, die reageren op de bloedglucosewaarde, krijgen steun van JDRF. Alles om het leven met type 1 diabetes te verbeteren voor iedereen die de dagelijkse impact ervaart.

5. Complicaties voorkomen en mentaal welzijn bevorderen

Oogaandoeningen, nierfalen en psychische problemen: helaas zijn het vaak voorkomende gevolgen van type 1 diabetes. Onderzoek naar deze complicaties staat vaak los van de relatie tot type 1 diabetes, terwijl dat verband heel relevant is. Wetenschappers ontwikkelen met financiering van JDRF methoden om schade aan ogen en nieren te voorkomen én we zetten in op betere psychologische begeleiding om de mentale impact van type 1 diabetes te beperken.

Meer lezen?

We vertellen graag over de bergen die JDRF wereldwijd verzet en de succesvolle resultaten die internationale topwetenschappers boeken. In het Annual Report van JDRF International kan je meer lezen over de doelstellingen, behaalde resultaten en toekomstplannen.

Wil jij bijdragen aan de genezing en betere behandeling van type 1 diabetes?

Doneer voor wetenschappelijk onderzoek