Onderzoek in Nederland

Onderzoek in Nederland

JDRF financiert wereldwijd het beste onderzoek naar het behandelen, voorkomen en genezen van type 1 diabetes. Ook in Nederland ontvangen wetenschappers financiering van JDRF. Welke onderzoek Nederlandse wetenschappers doen, lees je hieronder.


De impact van T1D beperken

Complicaties en mentale problemen komen veel voor bij mensen met type 1 diabetes. Onderzoek naar complicaties en psychische aandoeningen staan vaak los van type 1 diabetes. Met financiering van JDRF zoeken wetenschappers oplossingen voor de impact die type 1 diabetes heeft op het leven. We zetten in op het voorkomen van complicaties en het beperken van de mentale impact bij type 1 diabetes.

Het immuunsysteem ontrafelen

Hoe ontstaat de auto-immuunaanval die leidt tot type 1 diabetes? In de zoektocht naar het antwoord op die vraag, zijn wetenschappers over de hele wereld al tot grote ontdekkingen gekomen: zo bleek al dat het geen fout van het auto-immuunsysteem is, maar dat stress in de bètacellen een belangrijke rol speelt. Hoe dichter we bij de oorzaak van type 1 diabetes komen, hoe beter we de ziekte kunnen voorspellen en uiteindelijk genezen. Deze wetenschappers houden zich daarmee bezig:

Meer data verzamelen

De afgelopen jaren hebben internationale wetenschappers een schat aan materialen en gegevens verzameld op het gebied van type 1 diabetes. Door meer materialen en data te verzamelen èn te analyseren krijgen wetenschappers meer informatie over verschillende facetten van T1D. Hierdoor kan er meer bekend worden over de individuele verschillen tussen patiënten en kunnen behandelingen meer afgestemd worden op de patiënt. Deze onderzoekers willen met meer informatie komen tot meer inzicht en betere therapieën: